Hvad Er Vegansk Læder?

vegansk læder, what is vegan leather?

HVAD ER VEGANSK LÆDER?

Vegansk læder indeholder absolut ingen animalske produkter, derfor er det ikke direkte skadeligt for dyr, og har fået betegnelsen cruelty-free.

At tilvælge vegansk læder er at tænke over hvor ens tøj kommer fra og hvad det er lavet af. Processen bag en taske eller et par sko, kan nemlig have store konsekvenser for kloden og velfærd for både dyr og mennesker. Nogle er langt værre end andre og derfor kan det have stor betydning hvilken slags læder man vælger at købe.

Ønsker du at dit tøj skal være bæredygtigt og cruelty-free, så kan vegansk læder være vejen frem. Der eksperimenteres stadig på området og der kommer stadig nye sorter vegansk læder til verden. Nedenfor kan du se nogle af de mest populære.

Pinatex – Ananasblade er det nye

Ananas revolutionen er det nyeste indenfor vegansk læder. Materialet er et ikke-vævet tekstil, der består af fine cellulose fibre der findes i ananas-bladene. Bladene bliver i skrivende stund, ellers anset for et rest-produkt, hvilket gør at der brændes eller efterlades 40.000 tons af det årligt. I stedet for afbrænding, er det nu muligt at producere bæredygtigt læder.

Tidligere er samme ananas fibre blevet vævet til tøj, men udviklingen har gjort det muligt at lave læder der kan farves, strækkes og behandles på mange måder. Det gør at ananas-bladende ikke længere kun kan bruges til tøj, men også til items der skal være mere holdbare, som sko, tasker og møbler. Der skal ca 480 blade til at producere en kvadratmeter ananas læder. Ananas læder hedder Pinatex, og er patenteret af ananas-anam.


pineapple sneaks   

(Ananas sko solgt hos Lendemain Organic. Se dem her.)

Micronappa og -suede

Micronappa og -suede består af ultrafine polyester fibre og er derfor et fremragende alternativ til deres animalske modpart. Nappa, som er en animalsk læder sort der stammer fra nyfødte kalve, lam eller gedekid og suede, der laves af undersiden af dyrs hud som er blødere end ydersiden. Micronappa og microsuede kan produceres på forskellige måder. Det er vigtigt at det bliver produceret i et lukket kredsløb, og derudover er det muligt at anvende genbrugsmaterialer i processen. Der kan både bruges syntetiske og naturlige fibre i fremstilling af polyester fibre og derved af micronappa og -suede.

Udover at være et cruelty-free materiale, er det nu muligt at lave disse materialer åndbare. Modsat deres animalske modparter, er de veganske vandafvisende og nemme at rengøre med vand.


sac à main vegan

(Micronappa sko og Suede skulder takse fra Lendemain Organic. Se dem her og her.)

Kork til sko og tasker

Kork er barken fra træsorten Cork Oak der findes specielt mange af i Spanien og Portugal. Barken høstes første gang når træerne er ca 25 år gamle og derefter vil den blive høstet hvert niende år. Træerne lever i ca 300 år da de ikke behøves at skæres ned da det kun er barken der bruges til at fremstille Kork. Dette gør Kork til et meget bæredygtigt materiale.

Når barken kommer ind på fabrikken koges den i vand så den bliver lettere at arbejde med og der bruges altså ingen farlige kemikalier i processen. Herefter tørres den og skæres så ud i meget tynde stykker som kan limes fast til fx. bomuld for at gøre det mere holdbart. Kork er naturligt vandtæt og behøver derfor ingen beskyttende sprays. Men der påføres dog en belægning af fugemasse for at holde korken ren.

PVC – sundhedsskadeligt og ikke-nedbrydeligt

PVC står for Polyvinylchlorid og er et vegansk materiale man skal træde varsomt med. Faktisk er PVC ligefrem blevet forbudt i mange lande. Et forbud blandt andre Green Peace arbejder på at udvide. En af årsagerne er at PVC ikke er nedbrydeligt, og at det plastiske i PVC indeholder phthalater der er sundhedsskadelige, både i produktionen og ligeledes for forbrugeren.

Det virker misledende at kalde PVC cruelty-free, da det kan have negativ indvirken på vandmiljøer som skader menneske og dyreliv. Det er dog stadig i kategorien vegansk læder, altså cruelty-free. Ved PVC undgår du direkte opdræt til læder, hvilket både skaber velfærds- og dyrerettigshedsproblematikker, så vel som har et højt carbon og vandaftryk.

Sundhedsrisici samt at PVC ikke kan nedbrydes og er meget besværligt at genbruge, gør det dog langt fra til et bæredygtigt vegansk alternativ. Hvis du søger bæredygtigt vegansk læder, er PVC altså ikke det rigtige valg. Dog skal det siges at veganske tasker og punge i PVC er meget holdbare, og holder formen utroligt godt. Hvis du vælger PVC produkter skal du dog være opmærksom på ikke at smide dem ud, men at give videre eller genbruge.

Svampelæder og vin

Muskin er en vegansk type læder baseret på svampe. Materialet kommer mere præcist fra Svampehatten. Processen herefter virker meget som den der forgår, når man arbejder med animalsk læder. Men når MuSkin garves bruges kun naturlige og kamikaliefrie metoder. MuSkin minder, ligesom microsuede om suede. MuSkin er nemt at forme og arbejde med og derfor et godt alternativ til at lave fx tasker af. Derudover har materialet en meget absorberende effekt. Det suger fugt ind og frigiver det langsomt hvilket er en god mekanisme når den bruges til fx skoindlæg.

 

Et mere sjovt bud er vin-læder, hvis det kommer i produktion, skal vi nok sørge for at bringe det til jer!

Vegansk læder er fyldt med muligheder og kan fremstilles af mange bæredygtige materialer der giver håb om en bedre fremtid.

Hos Lendemain Organic ønsker vi sådan en fremtid, derfor bruger vi kun veganske materialer til at påroducere vores mode, hvilket gør dem 100% cruelty-free. Vi bruger også mange økologiske materialer for at minimere brugen af giftige kemikalier i produktionen. Og så arbejder vi udelukkende med mærker som fokusere på bæredygtighed og bruger energi fra vedvarende kilder.

Vil du også være med til at skabe en grønnere fremtid? Så kan du starte med dit klædeskab idag.

Leave a Reply